Är en etanolkamin luktfri?

Om du inte har haft en etanolkamin tidigare har du förmodligen ingen erfarenhet ab att bränna etanol. Därför vet man inte heller om det luktar och i så fall hur? Vi ger dig därför svaret på detta i den här artikeln.

Vi förstår väldigt bra att du är intresserad om en etanolkamin luktar när den används. Om du funderar på att köpa en etanolkamin, är den antagligen avsedd för ett centralt läge i ditt hem, och då vill du knappast ha en öppen spis som stinker som en våt hund.

Du bör dock inte frukta det heller, eftersom de luktproblem som kan förknippas med förbränning av etanol är verkligen minimala.

Att bränna etanol är inte 100% luktfritt, men det är extremt nära, och de allra flesta människor kommer inte att kunna lukta något som är förknippat med en etanolkamin som är igång.

Etanol har många fördelar – åtminstone om kvaliteten är hög

Etanol är alkohol, och det har många fördelar jämfört med många andra bränslen, inklusive det faktum att etanol inte avger rök, ånga eller sot vid förbränning. Det kan brinna, som i en vanlig eldstad, inte exakt något att skryta om, eller hur?

I grund och botten luktar inte etanol heller när du bränner den. Det är dock viktigt att du använder etanol av hög kvalité. Om du väljer billig etanol kan du riskera en mindre ren förbränning och en konsekvens av detta kan vara lukt och dåligt inomhusklimat.

Därför rekommenderar vi alltid att inte vara snål när du köper bränsle till din etanolkamin. Köp alltid en högkvalitativ etanol. Både du och din etanolkamin kommer att vara glada över det.

Vad händer om etanolkaminen är i ett slutet utrymme?

Om en etanolkamin står i ett helt slutet utrymme kommer du förmodligen att kunna känna att du använder den när du går in i rummet.

Lukten kommer dock att vara så milda att du snabbt kommer att vänja dig vid den. Du kommer knappast känna att etanolkaminen luktar om du är i rummet medan eldstaden startas.

Näsorna är olika

I grund och botten luktar en etanolkamin nästan inte. De allra flesta av oss kommer därför inte kunna känna någon lukt. Vissa människors näsor är känsligare än andra. Det är därför det finns människor som tycker att lukten från en etanolkamin är ganska märkbar.

Du vet själv om du har en luktsinne som en hund, eller om du är den typen som släpper en vind framför utan att du märker det. Om ditt luktsinne är som de flesta, kan du anta att du inte kommer att störas längst av lukt från din kommande etanolkamin.

Följ med på Instagram