FAQ

Vi har samlat många populära frågor nedan och gett dig svaren i förväg

En etanolkamin i min lägenhet?

Självklart. Etanolkamin lämnar inga farliga gaser och under förbränning avges koldioxid, vattenånga och massor av värme, helt ofarliga. Etanolkamin är därför en mycket ren produkt och därför behöver du inte en skorsten eller ventilationskanal för att ha en etanolkamin som står eller hänger på väggen i ditt hem. 

Alternativt anbefaler vi til vores kunder som ønsker at montere den på træpaneler, eller andre brandfarlige materialer, at man køber en tynd gipsplade nede i det lokale byggemarked og monterer denne på væggen, og efterfølgende biopejsen på gipspladen. På denne måde isoleres varmen. Bagvæggen på biopejsen vil blive omkring 80 grader varm ved maksimal flammestyrke.

Kräver en etanolkamin någon typ av godkännande?

Nej, det gör det inte, men som återförsäljare är säkerhet en självklarhet för oss. Vår etanolkamin är därför utrustad med ett TÜV-certifikat, vilket ger dig försäkran om att etanolkaminen uppfyller alla lagstadgade säkerhetskrav för europeiska standarder. Utöver detta, följ bara de enkla reglerna och se till att hålla brandfarliga föremål borta från öppna lågor.

Kan jag själv installera en etanolkamin?

Ja det kan du göra mycket snabbt och enkelt. Alla etanolkaminer levereras förpackade med en installationsguide. Och om det verkar som att det har gått helt fel för dig under processen, kontakta oss gärna. Vår kundtjänst kommer att vara till stor hjälp när du guidar dig genom processen, med eller utan ingenjörsexamen. 

Jag har hört att en etanolkamin kan explodera. Stämmer det?

Nej, etanolkaminer är där för att skapa en mysig atmosfär i en lugn miljö utan att påverka din hälsa. På samma sätt som vi alla har hört talas om traditionella eldstäder som går upp i lågor på grund av  felinstallationer så är det viktigt att man ska iaktta försiktighet när man använder en etanolkamin. Faktum är att någon form av förbränning är farlig och därmed måste man följa några specifika riktlinjer: 

Hur startar jag min etanolkamin?

Tillsätt helt enkelt rätt mängd etanol i din brännare och tänd den med den medföljande säkerhetständaren. Ju längre tändare, desto lättare att starta igång etanolkaminen säkert.

Är etanol farligt?

Nej. Etanol är inte farligt så länge man vet vad man gör. Det är naturligtvis brandfarligt på grund av alkoholinnehållet men det är också miljövänligt, producerat av organiska material och biologiskt nedbrytbart. De regelbundna försiktighetsåtgärderna vid hantering av brandfarliga vätskor måste dock också iakttas. Några av dessa inkluderar att hålla bioetanol utom räckhåll för barn.

Kolmonoxid som släpps ut vid förbränning?

Etanol producerar två typer av ofarliga gaser. En är vattenånga och den andra koldioxid. Mängden koldioxid är försumbar så mycket som möjligt, precis som andra små gaser. Ingen kolmonoxid frigörs.

Hur länge kan en liter etanol brinna?

Detta beror på ett flertal faktorer, varav några inkluderar: flamintensitet, brännarstorlek och modell. Brinntiden är mellan en och en halv timme och fyra timmar.

Hur mycket värme avger en etanolkamin?

Beroende på kaminmodellen och eldkraften kan etanolkaminen avge 2,5-4 kW / h. Som jämförelse avger en traditionell kamin mellan 6-7 kW / h, dvs. drygt hälften. Vi rekommenderar dock inte att etanolkaminen endast används som en primär värmekälla utan som ett komplement.

Är en etanolkamin luktfri?

Vi har full förståelse att du vill veta om en etanolkamin luktar när den används. Om du funderar på att köpa en etanolkamin är den antagligen avsedd för ett centralt läge i ditt hem och då vill du helst undvika en obehaglig lukt. Du behöver inte vara rädd eftersom luktproblem som kan förknippas med förbränning av etanol är verkligen minimala. 

Att bränna etanol är inte 100% luktfritt men de allra flesta kommer inte att känna någon lukt från en etanolkamin. Om en etanolkamin står i ett stängt rum kommer du förmodligen att känna lukten när du går in i rummet. Lukten kommer dock vara minimal att du snabbt kommer att vänja dig vid den. Som utgångspunkt luktar en etanolkamin nästan inte men vissa människors luktsinne är känsligare än andra så vissa kan uppleva att den är ganska märkbar. Om ditt luktsinne är som de flesta kommer du inte att störas av lukt från din kommande etanolkamin. 

Vilken typ av etanol ska jag köpa?

Etanol är alkohol och det har många fördelar jämfört med många andra bränslen, inklusive det faktum att etanol inte avger rök, ånga eller sot vid förbränning. I grund och botten luktar inte etanol när den brinner. Det är dock viktigt att du använder etanol av hög kvalitet. 

Om du väljer en billig etanol kan du riskera mindre ren förbränning och en konsekvens av detta kan vara lukt och dåligt inomhusklimat. Därför rekommenderar vi alltid att du inte är snål när du köper bränsle till din etanolkamin. Köp alltid etanol av hög kvalitet. Både du och din etanolkamin kommer att vara glada över det.